Kalafiorowe kulki z mozzarella

Skladniki:
Maly kalafior
Ok 100g tartej mozzarelli
Garsc natki pietruszki
2 jajka
4 kromki chleba
Przyprawy (tu tymianek, curry, kurkuma, czosnek granulowany)

Na sos:
3 lyzki jogurtu greckiego
curry
Pol zabka czosnku
Lyzka uprazonych ziaren slonecznika do posypania
Przygotowanie:
Kalafior sparzyc wrzatkiem i zetrzec na tarce (albo zblendowac, jak kto woli), dodac mozzarelle poszatkowana natke, 1 jajko, zblendowane 2 kromki chleba, przyprawy, dokladnie wymieszac i formowac kulki (ale nie turlajac , bo sie nie uformuja, tylko raczej ugniatajac). Uformowane kulki obtoczyc w roztrzepanym jajku i zblendowanym chlebie. Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Zmieszac skladniki na sos, posypac ziarnami slonecznika. Nie podalam ilosci curry, bo mozna sobie samemu wysmaczyc ,ile kto lubi. Z podanej ilosci skladnikow wyszlo 19 takich kulek. Podalam w formie szaszlykow.

Komentarze

Popularne posty