Ciastka 'figa z makiem'

Skladniki:
Na spod:
0,5 kubka masla
1 kubek maki
Laska wanilii
Na wnetrze: ;D
3/4 kubka suszonych fig
4 daktyle
Sok z 1 pomaranczy
Na posypke:
1/4 kubka platkow owsianych
1/4 kubka maki
1'4 kubka zmielonych migdalow
1,5 lyzki maku
3 lyzki masla

Przygotowanie:
Polaczyc skladniki na spod i wyrobic ciasto na gladka mase i wylozyc na kwadratowa/prostokatna niewielka forme do pieczenia. Piec przez 10 minut w 200 stopniach.Nastepnie zblendowac skladniki na farsz i wylozyc na spod. Skladniki na posypke polaczyc i niezbyt dokladnie zagniatac, tak aby powstalo cos na wzor kruszonki. Posypac mase figowa i wstawic do piekarnika na ok 15-20. Piec w temp 200 stopni. Pozostawic do calkowitego wystudzenia,aby masa stwardniala, pokroich w niewielkie prostokaty.





Komentarze

Popularne posty