Beza z waniliowym budyniem na mleku kokosowym z owocami (bez cukru)

Skladniki:
Na beze:
4 bialka
1 lyzeczka stewii
1 lyzka syropu klonowego
1 lyzeczka octu
3 lyzeczki maki kukurydzianej

Na budyn:
4 zoltka jajka
Laska wanilii
Puszka mleka kokosowego
Dowolne owoce
Przygotownie:
Bialka ubic mikserem, dodac stewie i syrop klonowy,wciaz ubijajac. Na koniec dolac ocet i dosypac make kukurydziana. Jeszcze przez chwile ubijac, konsystencja powinn byc zwarta( wystarczy odwrocic miske, jesli sie nic nie wylewa konsystencja jest w porzadku). Gotowa mase wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach przez 50-60 minut. Nastepnie uchylic piekarnik i pozwolic bezie wystygnac w piekarniku. W tym czasie wlac mleko kokosowe do garnka i podgrzac (ale nie zagotowywac), dodac wydrazone nasiona wanilii, dokladnie wymieszac. W innym garnku roztrzepac zoltka i bardzo powoli przelewac do nich mleko, wciaz mieszajac (trzeba to robic bardzo stopniowo,niemalze lyzka po lyzce) az do polaczenia skladnikow. Nastepnie zagotowac na malym ogniu, wciaz mieszajac az do uzyskania gestej konsystencji, jednak trzeba uwazac zeby nie gotowac za dlugo, gdyz budyn moze sie zwarzyc. Nastepnie gotowy budyn wystudzic i wstawic na jakis czas do lodowki do schlodzenia. Nastepnie budyn wylewamy na nasza beze, ozdabiamy dowolnymi owocami. Smak bezy jest zblizony do klasycznej, jesli chodzi o slodkosc to sprawa indywidualna, mozna dodac wiecej lub mniej stewii.

Komentarze

Popularne posty