Zupa dyniowa na mleku kokosowym z nutką curry


Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
Pół dyni
500ml mleka kokosowego
1,5-2 szklanki wody
1/3 batata
Pół cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy o smaku wędzonej papryczki chilli (można zastąpić większą ilością chilli i słodkiej wędzonej papryki)
Przyprawy: Łyżeczka curry, szczypta imbiru, szczypta chilli, łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, pół łyżeczki kurkumy, czosnek niedźwiedzi, łyżeczka oregano, pół gałązki rozmarynu, szczypta kminu, gałka muszkatołowa, kilka ziaren ziela angielskiego, lubczyk, 2-3 liście laurowe

Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek, posypać oregano. Cebule przekroic na pół razem z łupiną , natrzeć oliwą z oliwek i ułożyć razem z dynią na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec do miękkości w 190 stopniach przez ok 15-20 minut. W tym czasie do garnka wlać wodę i mleko kokosowe, dodać ziele angielskie, lubczyk i liście laurowe, zagotować. Gotową dynię wrzucić do garnka razem z obraną z łupiny cebulą.Chwile gotować, wyjąć z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Zblendować na krem. Dodać resztę przypraw (można zmniejszać lub zwiększać proporcje według upodobania). Dodać również smakową oliwę.
‪#‎dynia‬ ‪#‎zupakrem‬ ‪#‎zupa‬ ‪#‎curry‬ ‪#‎obiad‬ ‪#‎mlekokokosowe‬



Komentarze

Popularne posty