Bakłażanowe krążki zapiekane z jajecznicą
Czas przygotowania: 20 minut
Sładniki:
5 plastrów bakłażana
2-3 jajka
Garść szpinaku
Garść mozzarelli
Plaster czerwonej papryki
Czosnek niedźwiedzi, pieprz, chilli, oregano, pietruszka
Parmezan do posypania
Łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w krążki. Przy użyciu okrągłej foremki do ciastek bądź noża wyciąć miąższ, pozostawiając 1-1,5 cm brzegu i natrzeć oliwą z oliwek. Miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź drobno posikekać nożem. Wrzucić na natłuszczoną patelnię razem z pokrojoną papryką oraz posiekanym szpinakiem, chwilę podsmażyć, wlać roztrzepane jajka i przyprawy i chwilę smażyć aż jajka delikatnie się zetną. Następnie gotowy miąższ wymieszać ze startą mozarellą i umieścić w otworach bakłażana. Piec przez ok 10-12 minut w 190 stopniach (aż bakłażan zmięknie). Po wyjęciu opcjonalnie posypać wiórkami z parmezanu i posypać suszoną pietruszką.
#śniadanie #bakłażan #jajecznica #jajka #mozzarella
Komentarze
Prześlij komentarz