Pankejki nadziewane cytrynowo-miętowym mascarpone
Czas przygotowania:25 minut
Składniki:
Na pankejki:
1 1/3 szklanki mąki
2 jajka
1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
Sok z 1/4 cytryny
Na nadzienie:
0,5 szklanki serka mascarpone
2 łyżeczki syropu klonowego
Starta skórka z połowy cytryny
Poszatkowany drobno listek mięty
Przygotowanie:
Składniki na nadzienie ubić mikserem (ubijać ok 1- 1,5 minuty) następnie wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, mleko i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Na małą patelnię (ja mam taką małą do jajek sadzonych) wylewać po 2 łyżki ciasta. Kiedy brzegi się przysmażą na środek placka wyłożyć czubatą łyżeczkę nadzienia. Następnie wylać kolejną łyżkę ciasta na wierzch, jeszcze chwilę podsmażyć i przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez chwilę.
#pankejki #mascarpone #placki #deser #podwieczorek #słodkie
Komentarze
Prześlij komentarz