Chlebowe paluchy z parmezanem i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
300g mąki
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
180ml wody
Kilka suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżeczka oliwy z oliwek o smaku wędzonej papryczki chilli (bądź zwykłej oliwy z dodatkiem sproszkowanej wędzonej papryki)
Czosnek granulowany
20g startego na cienkich oczkach parmezanu+do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami czosnkiem i parmezanem. Dodać wodę i pokrojone pomidory oraz oliwę z oliwek. Zagnieść dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie znów zagnieść i dość cienko rozwałkować. Wyłożyć na dużą blachę, posmarować z wierzchu oliwą z oliwek i piec przez ok 20 minut. Po 15 minutach posypać parmezanem i zapiekać przez kolejne 5 minut. Następnie pokroić w prostokąty.
#przekąska #chleb #paluszki #parmezan #suszonepomidory
Komentarze
Prześlij komentarz