Cytrynowo-tymiankowy kurczak z żółtym ryżem
Czas przygotowania: 1h 15 minut
Składniki:
10 kurzych udek
1 cytryna
3 gałązki tymianku
Gałązka rozmarynu
1 czerwona cebula
Kilka ziaren czarnego pieprzu
Kilka ziaren kolendry
Suszona skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
Szczypta kminu
Kilka ziaren ziela angielskiego/2 liście laurowe/lubczyk
Czosnek niedwiedzi, pietruszka suszona
1,5 szklanki ryżu jaśminowego
Szklanka mrożonej mieszanki warzyw (marchew, fasola, kukurydza, groszek)
Przygotowanie:
Kurczaka wrzucic na patelnię, obsmażyć z dwóch stron, po ok 30 sekund z każdej strony. Następnie przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać skórkę startą z jednej cytryny i sok z niej wyciśniety. Wrzucić gałązki tymianku, gałązkę rozmarynu, pokrojoną cebulę i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez ok godzinę. Ryż ugotować w wodzie z 2 łyżeczkami kurkumy. Następnie gotowy ryż wymieszać z ugotowanymi warzywami.
#obiad #kurczak #ryż #tymianek #mięso
Komentarze
Prześlij komentarz