Ziołowe kopytka z warzywami w parmezanowym sosie


Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
1 kg ziemniaków
Szklanka mąki
1 jajko
Zioła/przyprawy: pieprz kolorowy, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, oregano, majeranek bądź inne ulubione

Na sos:
2 łyżki masła
60g stratego parmezanu
1/3 szklanki mleka
Płaska łyżeczka mąki
Pieprz

Mieszanka mrożonych warzyw: marchew/kukurydza/groszek

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować. Następnie ugnieść, dodać mąke,jajko, przyprawy i zagnieść. Podzielić na 3 części.Podsypać mąką i z każdego kawałka uformować rulon, delikatnie go spłaszczyć i pokroić w romby. Wrzucać partiami do wrzącej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę. W osobnym garnku ugotować warzywa w wodzie. Osobno rozpuścić masło, dolac mleko, wsypać mąkę i parmezan. Energicznie mieszać aż sos zgęstnieje, doprawić pieprzem. Na talerz wyłożyć warzywa, następnie kopytka. Całość polać sosem i ozdobić swieżą natką pietruszki.
‪#‎kopytka‬ ‪#‎kluski‬ ‪#‎obiad‬ ‪#‎parmezan‬ ‪#‎gnocchi‬



Komentarze

Popularne posty