Polędwiczka wieprzowa z porami i pieczarkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
1 polędwica wieprzowa ok 600g
1 por
1 mała cebula
4 pieczarki
3 szparagi
1/3 szklanki kremówki
Sok z połowy cytryny
Pieprz kolorowy, majeranek, tymianek, oregano
3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Polędwice pokroic w plastry. Nastepnie przy uzyciu tłuczka delikatnie rozbić mięso. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut do lodówki. Nastepnie obtoczyc w mące i wrzucic na rozgrzaną patelnie, obsmażyć z dwóch stron, po ok 20-30 sek z każdej strony, zdjąć z patelni i wrzucic pokrojonego w krążki pora, pokrojone drobno szparagi, cebule i pieczarki. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez ok 2 minuty, nastepnie wrzucić polędwiczki, przyprawić pieprzem i ziołami i dusić razem przez nastepne kilka minut, dodać kremówke i dusic do momentu aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając.
#obiad #mięso #wieprzowina #polędwica
Komentarze
Prześlij komentarz