Jarmużowe bolognese z pieczoną papryką
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
1 kg mielonej wołowiny
3 czerwone słodkie papryki
2 pomidory
2 garście poszatkowanego jarmużu
Szklanka passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
Pęczek szczypiorku
Garść swieżej bazylii, oregano, gałązka rozmarynu,słodka wędzona papryka w proszku, chilli
Przygotowanie:
Wołowinę obsmażyć na patelni. Paprykę i pomidory nasmarować oliwą z oliwek i wstawic do piekarnika, piec 25 minut w 190 stopniach. Następnie z upieczonych papryk usunąć gniazda nasienne. Pomidory zblendować z paprykami, bazylią, rozmarynem, oregano i ząbkami czosnku. Gotowym sosem zalać mięso, dodać passatę, wędzoną paprykę i chilli. Gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dorzucić jarmuż i posiekany szczypior. Gotować jeszcze kilka minut. Makaron ugotować i polać gotowym sosem
#obiad #makaron #bolognese #jarmuż #pieczonapapryka
Komentarze
Prześlij komentarz