Ryż zapiekany z jabłkami


Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
Szklanka ryżu długoziarnistego
Szklanka ryżu arborio
2 jajka
7-8 jabłek
2-3 łyżeczki cynamonu
Szklanka kremówki
2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)
Pół szklanki płatków migdałów
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Ryż wrzucamy na patelnie, chwilę podsmażamy. Nastepnie przesypać do garnka i zalać czterema szklankami wody. Ugotować, nie musi być bardzo miękki, dojdzie w piekarniku. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć wszystkie składniki (można układać też warstwami, naprzemiennie ryż z jabłkami, ja poszłam na łatwizne i po prostu wszystko razem wymieszałam :). Przełożyć do naczynia żaroodpornego na wierzch położyć kawałki masła. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
‪#‎ryż‬ ‪#‎jabłka‬ ‪#‎obiad‬ ‪#‎zapiekanka‬


Komentarze

Popularne posty