Makaron a'la moussaka
Inspiracją do tego dania była moussaka Darii Mrozek z grupy blw przepisy. Oto moja leniwa wersja (bądź profanacja ;))tej potrawy.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
1kg mielonej wołowiny
1 bakłażan
500g passaty pomidorowej
2 niewielkie cebule
2 ząbki czosnku
Garść posiekanej natki pietruszki
Przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, szczypta chilli, 3 gożdziki, pół łyżeczki kminu, pół łyżeczki imbiru, gałązka rozmarynu, czosnek granulowany
Makaron
Garść startej mozzarelli
Na beszamel:
40g masła
300ml mleka kokosowego (można użyć innego)
3 łyżki mąki
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Wołowinę wrzucić na rozgrzaną patelnię razem z pokrojoną cebulą i rozgnieionym czosnkiem. Smażyć przez chwilę i zalać passatą. Dorzucić przyprawy i gotowac aż zgęstnieje.W osobnym garnku roztopić masło i dosypać mąkę, mieszać trzepaczką, wlać mleko i mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić gałką. Bakłażana pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się mięsa kiedy zmięknie wlać gotowy beszamel i całość wymieszać. Ułożyć na makaronie i posypać tarta mozzarellą
#moussaka #obiad #bakłażan #makaron #beszamel
Komentarze
Prześlij komentarz