Waniliowe ptasie mleczko


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
285ml śmietany kremówki (double cream)
6 płatów żelatyny (ok 9g)
2 laski wanilii
3-4 łyżeczki cukru kokosowego (opcjonalnie)

Na czekoladę:
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka kakao
3/4 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
Płaty namoczyć w zimnej wodzie, nastepnie odsączyć z wody. Kremówkę wlać do garnka, dodać żelatynę, cukier i wydrążone nasiona wanilii i podgrzać (ale nie zagotowaywać) . Mieszać do momentu aż żelatyna całkiem się rozpuści. Na samym końcu ubijać płyn trzepaczką przez ok 1 minutę (powstaną pęcherzyki powietrza). Następnie przelać do silikonowej formy na brownie i wstawić do lodówki na ok 2 godziny. Olej kokosowy rozpuścić, dodać kakao i syrop klonowy, dokładnie wymieszać. Pozostawić do przestudzenia. Gotowe kostki wyjąć z foremki i polać czekoladą i znów wstawić do lodówki na kilka minut. Z podanych składników wyszły 2 takie pięterka :) Przechowywać w lodówce gdyż olej kokosowy topnieje w temp pokojowej.
‪#‎ptasiemleczko‬ ‪#‎słodycze‬ ‪#‎śmietana‬ ‪#‎czekolada‬ ‪#‎słodkie‬ ‪#‎cukierki‬



Komentarze

Popularne posty