Drożdżowe minibułeczki na jogurcie greckim z rodzynkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
225g mąki
190ml jogurtu greckiego
20ml wody
7g suszonych drożdży
2,5 łyżki kaszy manny
Garść rodzynek
Fresh cream/dżem do posmarowania
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami i manną. Jogurt połączyć z wodą, następnie połączyć z suchymi składnikami i zagnieść ciasto. Ugniatać 2-3 minuty. Następnie odstawić w ciepłe miejsce. Po ok 20 minutach dodać rodzynki i ponownie zagnieść. Podsypać mąką, iasto rozpłaszczyć dłońmi i przy użyciu okrągłej foremki do ciastek wycinać okrągłe kształty (powinny być dość grube, ok 2cm). Układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w 190 stopniach. Po 10 minutach pieczenia przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez kolejne 5 minut. Podawać z bitą śmietaną i dżemem. Wychodzi coś pomiędzy ciastkami, a bułkami :)
#bułki #ciastka #drożdże #słodkie
Komentarze
Prześlij komentarz