Krem z pieczonych ziemniaków i krewetek z groszkiem
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
4 duże ziemniaki
1 kalarepa
1 cebula
3 ząbki czosnku
370g mrożonych krewetek
100g kremowego serka
120ml kremówki
Gałka muszkatołowa, pieprz gruboziarnisty
Pół łyżeczki ziaren kolendry
Kilka listków szałwii
Pół szklanki mrożonego groszku
1l wody
0,5 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Ziemniaki przekroić na pół, kalarepe obrać i pokroić w ćwiartki, ułożyc na blasze razem z cebulą w całości, skropić dość obficie oliwą z oliwek i wymieszać. Piec do miękkości w 190 stopniach. Czosnek pokroić w kostke i przysmażyć na patelni. Po przestudzeniu wydrążyć miąższ z łupin i przełożyć wraz z kalarepą do dużego garnka. Zalać wodą i mlekiem. Dodać krewetki, serek, śmietanę, czosnek i przyprawy. Zagotować. Następnie wszystko zblendować na gładki krem. Dodac mrożony groszek i ponownie zagotować.
#zupa #krem #krewetki #ziemniaki #kalarepa #obiad
Komentarze
Prześlij komentarz