Kremowa tarta z groszkiem i serem brie
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
Na ciasto:
250g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżka maślanki
Farsz:
1 opakowanie (200g) kremowego serka
2 szklanki mrożonego groszku
Garść świeżej natki pietruszki
Czosnek granulowany/pieprz gruboziarnisty
Na wierzch: 150g pokrojonego w plastry sera brie
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z lekko zmiękczonym masłem i jajkiem. Zagniatać opuszkami palców, tworząc kruszonkę. Następnie dodać maślankę i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 15 minut. W tym czasie podgotować groszek (przez minutę). Odcedzić na sitku. Z powrotem umieścić w garnku, dodając serek, posiekaną pietruszkę, czosnek i pieprz. Podgrzewać aż do rozpuszczenia serka, mieszając. Ciasto rozwałkować i wygnieść nim dno formy na tartę. Wstawić do lodówki na kolejne 10 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok 7 minut, aż do momentu, gdy brzegi ciasta delikatnie się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć groszek, równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć plastry sera, posypać na wierzchu pieprzem. Piec przez kolejne 15-20 minut
250g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżka maślanki
Farsz:
1 opakowanie (200g) kremowego serka
2 szklanki mrożonego groszku
Garść świeżej natki pietruszki
Czosnek granulowany/pieprz gruboziarnisty
Na wierzch: 150g pokrojonego w plastry sera brie
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z lekko zmiękczonym masłem i jajkiem. Zagniatać opuszkami palców, tworząc kruszonkę. Następnie dodać maślankę i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 15 minut. W tym czasie podgotować groszek (przez minutę). Odcedzić na sitku. Z powrotem umieścić w garnku, dodając serek, posiekaną pietruszkę, czosnek i pieprz. Podgrzewać aż do rozpuszczenia serka, mieszając. Ciasto rozwałkować i wygnieść nim dno formy na tartę. Wstawić do lodówki na kolejne 10 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok 7 minut, aż do momentu, gdy brzegi ciasta delikatnie się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć groszek, równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć plastry sera, posypać na wierzchu pieprzem. Piec przez kolejne 15-20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz