Kremowa tarta z groszkiem i serem brie


Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
Na ciasto:
250g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżka maślanki

Farsz:
1 opakowanie (200g) kremowego serka
2 szklanki mrożonego groszku
Garść świeżej natki pietruszki
Czosnek granulowany/pieprz gruboziarnisty
Na wierzch: 150g pokrojonego w plastry sera brie

Przygotowanie:
Mąkę połączyć z lekko zmiękczonym masłem i jajkiem. Zagniatać opuszkami palców, tworząc kruszonkę. Następnie dodać maślankę i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 15 minut. W tym czasie podgotować groszek (przez minutę). Odcedzić na sitku. Z powrotem umieścić w garnku, dodając serek, posiekaną pietruszkę, czosnek i pieprz. Podgrzewać aż do rozpuszczenia serka, mieszając. Ciasto rozwałkować i wygnieść nim dno formy na tartę. Wstawić do lodówki na kolejne 10 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok 7 minut, aż do momentu, gdy brzegi ciasta delikatnie się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć groszek, równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć plastry sera, posypać na wierzchu pieprzem. Piec przez kolejne 15-20 minut


https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/12697025_1028865757185196_5910048057897411062_o.jpg?_nc_cat=103&ccb=2&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=o8_QS9aBR4YAX8NMRhd&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=c17101d6a0fc265b20f295f5c3d5533d&oe=5FC372B6





Komentarze

Popularne posty