Maslankowy sernik
Jakis czas temu mignela mi w jakiejs kawiarni nazwa 'buttermilk cheese cake'. Zapamietalam te nazwe i wymyslilam takie oto ciasto. Ilosc jajek moze przerazic, ale logika nakazala mi dac ich tyle, zeby to nie poplynelo:)
Czas przygotowana: 6 minut+40 minut na pieczenie
Skladniki:
Szklanka maslanki
5 jajek
Laska wanilii
3 lyzki syropu klonowego
Garsc rodzynek
Pol szklanki maki
2 lyzki oleju
Przygotowanie:
Zblendowac wszystkie skladniki poza rodzynkami i wylac na mala blache (moze byc tortownica) pokryta papierem do pieczenia, ja dla pewnosci , ze ladnie odejdzie wysmarowalam go jeszcze maslem,dorzucic rodzynki. Wstawic do piekarnika na 40 minut, piec w 190 stopniach. Pozostawic do wystudzenia.
*Po 30 minutach przykryc folia aluminiowa, aby wierzch sie nie przypalil
*Z poczatku sernik bardzo rosnie, po przestudzeniu zmniejsza objetosc o polowe
*Jest lekki i puszysty, z wyraznym posmakiem tradycyjnego sernika
*Mialam jeszcze zetrzec skorke z pomaranczy, ale w koncu zapomnialam wiec jakby ktos chcial odtworzyc to mozna ja dorzucic, moze wyjsc jeszcze lepsze
*Zamiast klonowca mozna uzyc stewii, cukru kokosowego
#ciasto #sernik #deser #maslanka #slodkie
Komentarze
Prześlij komentarz