Ryżowo-brokułowe klopsiki w koperkowym sosie


Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
3/4 szklanki ryżu jaśminowego (bądź innego)
10 różyczek mrożonego (bądź świeżego) brokuła
Garść drobno posiekanego szczypiorku
2 jajka
Pieprz, pietruszka, oregano, czosnek granulowany
1-1,5 łyżki mąki (ja nie dawalam, ale niektórym osobom się rozpadły więc dla pewności można dodać)


Sos:
250ml kremówki
3 łyżki kopru
Pieprz

Przygotowanie:
Ryż ugotować w wodzie do miękkości. Ugotować brokuły i odsączyć na sitku. Do jednej miski wrzucić wszystkie składniki i przy pomocy ugniataczki do ziemniaków połączyć aż powstanie masa. Następnie uformować niewielkie pulpety. Wrzucać partiami do gotującej sie wody. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Do osobnego garnka wlać kremówkę, zagotować. Dodać pieprz i koper, gotować aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać pulpety. Można dodatkowo posypać startym serem i zapiec w piekarniku. Podałam je jako dodatek do domowych nuggetsów.
‪#‎obiad‬ ‪#‎ryż‬ ‪#‎brokuł‬ ‪#‎pulpety‬



Komentarze

Popularne posty